lauantai 2. joulukuuta 2017

Miten kirjoitan luovasti : 5 keinoa selättää tyhjänsivun syndrooma

Yksi kauheimmista hetkistä kirjoittajan elämässä on se, kun istut valmiina kirjoittamaan tyhjän paperin edessä  - eikä sanaakaan synny! Ei ensimmäistäkään!!! Aivot vaan joskus tekevät tempun ja jähmettyvät valkoisen paperin edessä. Tai oikeastaan minkävärisen vaan.

Vuosien varrella olen kehittänyt kassillisen keinoja joilla selättää nuo hetket. Tässä niistä muutama luovan kirjoittamisen avuksi:

1. Valitse kirjain ja kirjoita sillä alkavia sanoja koko sivu täyteen.

esim. Valintani on P. 
pouta  punainen  pieni  puuhakas  puhaltaa  pussi  pakolainen  pöyristyttävä  pyrkyri  perjantai

Koko sivun kirjoittaminen vaatii keskittymistä ja vähän yrittämistäkin mutta yleensä sitten löytää sivulle myös sanoja jotka innostavat kirjoittamaan muutakin. Helppo tapa huijata itseään:)

2. Vaihda näkökulmaa

Suuri osa meistä istuu ja kirjoittaa aina samassa paikassa. Huijaa aivojasi etsimällä tekemiseesi aivan uusi paikka - istu keittiönpöydän alle, toiseen huoneeseen, saunan lauteille, vaatehuoneeseen. Saatat yllättyä miten hauskaa kirjoittaminen voi olla kun maailma ympärillä muuttuu. Ja jos ei inspiraatio iske heti, ala kirjoittaa siitä miltä tuntuu olla oudossa paikassa tekemässä tuttua asiaa, mitä ympärilläsi näet jne.!

3. kirjoita kauniita, rumia ja outoja sanoja

Varaa sivu kauniille, sivu rumille ja sivu oudoille sanoille. Kauneuden voit määritellä ihan itse - sana itsessään voi olla mielestäsi kaunis tai sen edustama asia voi olla kaunis - päätä itse! Kirjoita miettimättä ja arvostelematta sanoja sikin sokin sivut täyteen!

4. Äläpäs kirjoitakaan - tee viiva

 Jumiin jääminen alkaa helposti ahdistaa ja vie ilon tekemisestä. Laita kello soimaan 15 minuutin päästä ja piirrä A4 täyteen viivaa. Aloita mistä tahansa kohdasta ja jatka viivaasi kunnes kello soi.

Tämä harjoitus sopii tietysti muuhunkin keskittymiseen, piirtämisen alkuun, rauhoittumiseen tai muuuten vaan - ja se rauhoittaa kummasti. Yritä olla ajttelematta mitään, rentoudun tekemiseesi - mainio mindfullness- harjoitus myös!

5. Kävele pois!

Monet suuret ajattelijat käyttävät kävelyä mietiskelynsä tehostamiseen, mikset sinäkin? Jätä kirjoituksesi hetkeksi - se ei karkaa mihinkään. Hyvät kengät jalkaan ja ulos! Jo 15 minuutin kävely virkistää, herättää luovuutta, laskee verenpainetta ja antaa aivoille niiden suuresti tarvitsemaa happea!
Minulla on yleensä kynä ja pieni vihko varmuuden vuoksi taskussa - usein kävelylenkillä tulee mieleen loistavia ajatuksia ja haluan saada ne heti  muistiin!


Hauskasta vihosta ei ole ainakaan haittaa kirjoittamiselle!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti