torstai 27. elokuuta 2020

Teatterin matkapäiväkirja -kaksikieleistä teatteria

Muutaman vuoden olemme tehneet yhteistyötä virolaisen harrastajateatterin, Poolvillased, kanssa. He ovat käyneet luonamme esittämässä teatteria vironkielellä ja meidän lastenteatterimme, Kisällikerho,  on käynyt heillä vastavierailulla.

Noin vuosi sitten Tauno Härginen Poolvillasista ehdotti, että mitä jos tehtäisiin jotain yhdessä? Ja niinhän minä sitten kirjoitin meille yhteisen näytelmän, Pilattu loma - Rikutud puhkus, mikä esitetään kokonaan kaksikielisenä, viroksi ja suomeksi. Ajatuksena oli, että näytelmän pystyisi seuraamaan vaikkei toista kieltä osaisikaan. Ja nyt kun se on esitetty sekä Suomessa että Virossa voin sanoa, että siinä onnistuttiinkin. Toimii.

Aika jännittävää oli rakentaa esitys kahdessa maassa - virolaiset harjoittelivat Virossa ja me Suomessa, sitten viikonloppu harjoiteltiin Myötätuulessa Suomessa ja koottiin kahdesta yksi esitys. Onneksi sekä virolaisten ohjaaja Ain Saviauk että minä joka ohjasin Suomessa olimme olleet niin samoilla linjoilla ohjauksen kanssa.



Kuvassa seisomassa vasemmalta lukien ovat Merilin Tkatsenko, Priit Tammerand, Tauno Härginen, Helena Perho, Enni Seppänen ja Marko Tervonen. Edessä poseeraamme me ohjaajat Ain Saviauk ja minä. Tosi vähän näyttää olleen lunta tammikuussa! Onneksi helmikuussa, kun esitimme näytelmän täällä Suomessa, oli enemmän!

Elokuussa me sitten matkasimme Viroon esittämään tätä näytelmää. Kolme erilaista esitystä, kolme erilaista yleisöä ja kaikki jännitti yhtä paljon! Ensimmäinen oli Vastemöisa rahvamajasa kauniissa, toimivassa kulttuuritalossa jossa teatterin lisäksi sijaitsee mm. päiväkoti. Kyllä niin rupes tekemään mieli omaa teatteriataloa.... Toinen esitys Vanaõue puhkekeskuksesa missä myös majoituimme koko matkan ajan. Ihanan rauhallinen, luonnonläheinen ja hyvinhoidettu keskus lohilampineen kaikkineen. 



Kolmas esitys oli sitten se harrastajateatterifestari: Kuhjavere külateatri festival. Jos minua käsikirjoittajana ja ohjaajana jännitti mitä muut teatterintekijät pitävät meidän esityksestä niin näyttelijöiden ei tarvinnut yhtään jännittää - he tekivät huikean hyvää työtä, esiintyivät energisesti ja täysillä, Tauno jopa hiihti nurmikolla eikä surrut lumenpuutetta! Ennin tapa  ottaa yleisö hanskaansa toimi loistavasti ja Helenan luonnollinen ja vahva esiintyminen sävähdytti. Marko oli kuin luotu kaksikieliseen kommunikaatioon! Tauno, Merilin ja Priit intoutuivat hekin huippusuorituksiin kotiyleisön edessä! Ei ihme, että kriitikko-palautteenantaja totesi meidän esityksemme toimivan inspiraationa ja esikuvana muille seurueille!! Olipas hienoa olla tälläisen ryhmän kanssa liikkeellä! Varsinkin kun saimme parhaan esityksen palkinnon - vaikka emme etukäteen tienneetkään, että paras valittaisiin tai edes valittaisiin!


Olihan matka muutenkin onnistunut! Ilmat suosivat, aurinko paistoi aluksi eikä vesisade lopussa ollut kovin kylmää....  Viljandi oli todella kaunis kaupunki, Olustveren mahtavan kaunis kartanomiljöö ja siinä toimiva ammattikoulu.. Wauh! Vanhat linnanrauniot... ankeriaskeitto purjeveneessä... Kiitos Viro, tarjosit huikeita elämyksiä!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti