sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Onko tällä mitään merkitystä?

Meillä oli Somerolla viime viikolla tapahtuma kirjastossa, jossa mietittiin kulttuurin vaikutusta ihmisen hyvinvointiin. Aivoviikon kunniaksi Salon Muistiyhdistys yhdessä Someron kulttuuri ryn kanssa olivat kutsuneet erilaisia kulttuuriyhdistyksiä esiintymään ja minutkin pohtimaan kulttuurin vaikutusta ihmisten elämään.
Ensiksi se tuntui tosi helpolta aiheelta - kaikkihan sen tietää, että kulttuuri parantaa elämänlaatua ja saa ihmiset pysymään terveinä... mutta kun tarkemmin pohdin asiaa, niin sehän olikin ihan hirveän vaikea aihe!
Miten määrätellään kulttuuri- oli heti ensimmäinen ongelma. Muistiyhdistyksen naisen mielestä jääkiekon katsominenkin on kulttuuria.... en kyllä mitenkään voi olla ihan samaa mieltä.
Kuvataiteen, ja taiteen yleensäkin, määritteleminen kulttuuriksi on vielä helppoa, mutta kun laajennetaan näkemystä tullaankin sitten sinne vaikealle alueelle. Onko urheilu kulttuuria? No, tanssi varmaan on, kaunoluistelukin varmaan on, mutta näkihyppy? Jääkiekko? Nyrkkeily? Kahvakuula? Jaa-a.
Jos kulttuurilla edelleen tarkoitetaan "ihmisen sielun viljelyä" niin millaista satoa kasvaa kilpaurheilun siemenistä?


Mutta taiteen merkitys ihmisen hyvinvoinnille lienee selvä? Kun näkee kauniin kuvan, tai kuulee kauniin musiikkikappaleen, vai näkee koskettavan kertomuksen - eikö se nosta ihmisen arkipäivän yläpuolelle?

Mutta onko sen pakko tehdä niin? Onko kulttuurilla oltava jokin elämää suurempi merkitys? Eikö siinä ole tavoitetta tarpeeksi, että sen tekeminen on tekijöilleen merkityksellistä? Varmaankin jos kenenkään ei tarvitse maksaa mitään sen tekemisestä ei kulttuurilla tarvitse olla mitään annettavaa...?
Toki suuri osa kulttuurin tuottajista toivoo työllään olevan merkitystä muillekin. Kyllä minun täytyy myöntää, että tänään kun Jokivarsien lausujien esityksen jälkeen eräs mies yleisöstä sanoi, että oli tosi väsynyt kun tuli meitä kuuntelemaan mutta piristyi meidän esityksemme ansiosta ... mahtavaltahan se tuntui! Kyllä esityksen toivoo koskettavan yleisöä ja antavan ajattelun aihetta ja ehkä jopa uusia näkökulmia...

Mutta toivon ettei tätä tarvitse aina ottaa niin vakavasti! Nauru ja ilo kuuluvat elämään ja kulttuuriin - joskus saa vaan pitää hauskaa ja nauraa!! Ihan vakavillakin aiheilla!

Toki meillä on tutkimustuloksia, jotka osoittavat, että kulttuurin harrastaminen vaikuttaa ihmisten kokemukseen onnellisuudesta ja saattaa jopa pidentää elinikää - varsinkin miehillä! Samoin kulttuuri vähentää sairastamista ja jopa vähentää lääkärissä käyntejä - loistavia syitä harrastaa ja kuluttaa kulttuuria!!!!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti