keskiviikko 26. heinäkuuta 2017

Pliis - opeta kuluttamaan laajasti!!!!!!!!!!!!!


Kuvahaun tulos haulle nokkahuiluMinä kuulun vielä siihen ikäpolveen kun koulujen musiikkitunneilla opettiin musiikin historiaa, erottamaan soittimet toisistaan, erottamaan eri aikakausien musiikit toisistaan jne jne. Koulu paikkasi sitä tyhjiöö minkä televisio ja radio jättivät - ei kulkenut samaa populaarilinjaa.... Koulun orkesteri soitti klassistakin musiikkia, kuoro lauloi myös klassikoita, näytelmäkerho esitti pitkiäkin näytelmiä....  Ja ne surullisen kuuluisat nokkahuilut - kauheeta kun lapset pakotettiin soittamaan.. HALOO - lapset sentään oppivat ihan itse tuottamaan musiikkia, lukemaan nuotteja, käyttäämään käsiään ja päätään ja sydäntään. Ja voi voi, kun niin ei enää nykyään saa kiusata lapsia... Tästäkin voisin sanoa muutaman sanan. Mutten sano:) Miksi kaikki on nykyään niin toisin????

No ehkä sitten olen hieman kateellinen, mutta vähän harmittaa, että toiset voi esittää melkein mitä vaan, melkein vaikka ihan tyhjää ja toiset tulee sitten aina niitä katsomaan ja toiset tekee oikein hienoo työtä ja täyttä asiaa ja sit ne toiset ei tulekaan katsomaan....

Tässä nyt varmasti keski-ikäisen kukkahattutädin sisu nostaa päätään ja valittaa, mutta tottahan se on, että jos esitystä mainostetaan julkimon nimellä tai vaikka vaan stand-uppina, niin osa suomalaisista ryntää paikalle vaikka liput olis kuinka kalliita ja sitten jos ilmaiseksi näytetään jotain 'korkeampaa taidetta' vain pieni osa suomalaisista ryntää paikalle. Miksi on näin???? Miksi suomalaiset ei osaa käydä kuin vain ihan tosi rajoittuneesti kuluttamassa kulttuuria?

tekemällä itse oppii ehkä parhaiten - ainakin se on hauskaa!!
Miten saisimme koulujen ja päiväkotien opetussuunnitelmiin ja arkeen oikean taidekasvatuksen? Miten voisimme opettaa jo taaperoikäisille, että on erilaista musiikkia, teatteria, tanssia, kuvataidetta, valokuvia, vaikka mitä - kaikkea kannattaa kokeilla kerran tai kaksi ja vaikkei heti rakastukaan voi kaikesta oppia jotain?


Ai niin. Se raha. Nykyään ei voida tehdä mitään kun ei ole rahaa. Miten kummassa meillä ennen maailmassa oli niin paljon enemmän rahaa kuin nykyään? Miten ihmeessä opettajilla ja vanhemmilla oli niin paljon enemmän resursseja kuin nykyään? Huom. tarkoitukseni oli olla sarkastinen. Minun nuoruudessani ei todellakaan oltu rikkaita.

Nyt seuraa harras pyyntö: Pliiiis tee meille kaikille palvelus ja tee harkitusti kulttuurityötä menemällä esitykseen joka on vähän siellä mukavuusalueen äärillä, opeta itsesi ja ystäväsi ja lapsesi ja naapurisi tai kenet tahansa itsellesi tärkeän henkilön nauttimaan erilaisista esityksestä, niistä vaikeistakin, niistäkin joiden jälkeen vasta seuraavana päivänä koet ahaa- elämyksen. Jos rakastat oopperaa - käy hevi-konsertissa. Jos rakastat jazzia - käy tanhu-esityksessä. Jos rakastat telkkaria - käy teatterissa. jne. Ja ota kaveri mukaan. Osta joululahjoiksi lippuja konsertteihin, teatteriin, näyttelyihin.... Vie syntymäpäiväsankari elokuviin. Seikkaile lastenlasten kanssa lastenteatterissa jne.

Silloin kiittää (paitsi tietysti minä)  myös aivot ja hermot ja tulevatkin sukupolvet kun meillä vielä riittää tekijöitä ja kulttuurin kuluttajia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti