torstai 13. heinäkuuta 2017

Siis KUKA on asiantuntija????

Näyttelijäkö vuorovaikutuksen asiantuntija ja oikea opettamaan yritysjohtajille vuorovaikutuksen keimuroita? Mitä??? Kuka tumpelo niin väittää? Ja millä ihmeen perusteilla? Anteeksi vaan, mutta nyt hyvä radiossa tämän väitteen ääneen lausunut näyttelijätär, nyt minun on oltava kovaan ääneen täysin erimieltä!!!!!!!!!!

Tiedän todellakin sohaisevani muurahaispesään ja käärmeluolaan ja vaikka minne, mutta nyt on ihan pakko avautua taas! (Jos näet punaista jo nyt, älä lue eteenpäin!!)

Viestintää on niiiiin monenlaista mutta vuorovaikutus on viestinnän ehkä vaikein laji. Näyttelijä on asiantuntija tunteiden esittämisessä, erilaisten tyyppien esittämisessä, eri ikäisten, näköisten, kokoisten jne. esittäjänä näyttelijä, jos on hyvä, on siis hyvä. Sitä en kiellä. Tämän myönnän jopa  mielelläni.Tai no, ehkä näyttelijä vähän saa apua ohjaajaltakin joskus...

Mutta VUOROVAIKUTUksella ei ole mitään tekemistä näyttelemisen kanssa. Päin vastoin, sanoisin nyt kokemuksen ja vakaumuksen syvällä rintaäänellä, että hyvinkin monet näyttelijät ovat todella huonoja vuorovaikuksessa näyttämön ulkopuolella! Näytteleminen vaatii omaan napaan tuijottamista - näyttelijän täytyy koko ajan miettiä miten hänen eleensä tulkitaan. miltä hän näyttää ja kuulostaa. Hänen on pakko keskittyä itseensä. Ja improvisaation ulkopuolella hän toistaa toisten kirjoittamia dialogeja ymmärtämätttä välttämättä edes miksi hän sanoo niin kuin käsikirjoituksessa lukee (jos hän ymmärtäisi hän ei itsepintaisesti yrittäisi aina välillä muuttaa annettua tekstiä!!)

Mutta vuorovaikutus on vastaanottajalähtöistä, asialähtöistä ja aina kahden tai useamman välistä toimintaa. Kun näyttelijä tekee esityksensä, hän harjoittelee etukäteen, noudattaa annettuja ohjeita ja käsikirjoitusta, paitsi tietysti improvisoidessaan, vaikka sekin noudattaa tiettyjä  lainalaisuuksia.

Vuorovaikutuksessa toimitaan tunteiden kanssa, oikeissa tilanteissa, oikeiden ihmisten kanssa - haloo!!! Tottakai joku näyttelijäkin voi olla vuorovaikutuksen asiantuntija -kuka tahansa voi olla. Mutta näyttelijät ryhmänä eivät todellakaan ole!!! Eivät edes ohjaajat. Ryhmänä. Ei mikään ryhmä lähtökohtaisesti ole. Ymmärtääkseen vuorovaikutusta on ymmärrettävä viestinnän, psykologian, antropoligian, käyttäytymistieden yleensä lainaloisuuksia, on oltava empaattinen ja sympaattinen, kulttuuritietoinen, ja jos sitä sitten tahtoo opettaa toisille on myös oltava äärimmäisen herkkävaistoinen ja TAITAVA opettaja - anteeksi vaan - mutta missä näyttelijänkoulutuksen vaiheessä taas tämä kaikki opetataankaan? Ai niin .EI MISSÄÄN!!

Anteeksi. Mutta jos menee laukomaan ihan hulluja asioita radioon, on osattava odottaa myös täydenlaidan kommentteja takaisin.
Näin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti