keskiviikko 30. toukokuuta 2018

harrastajateatteri - ammattiteatterin verran töitä ja enemmänkin

Olen itsekin joskus ehkä syyllistynyt siihen, että teatterin katsomossa istuessani olen arvostellut ohjausta, puvustusta tai kulissseja... Anteeksi kaikki joita olen arvostellut! Puolustuksekseni voin sanoa, että eniten arvostelua kuuluu kun istun oman teatterini katsomossa. Niin monen asian olisi voinut tehdä toisin, paremmin, enemmän tai vähemmän.... mikään ei riitä!!
peruukki syntymässä

Muistan kun ystäväni oli elämänsä ensimmäistä kertaa kesäteatterissa näyttelemässä ja hämmästyi sitä työn määrää mikä valmiin teatteriesityksen taakse kätkeytyi! Kaikki puvut, kulissit, tarvittavat tavarat, sisääntulosuunnat ja muut täytyy sovittaa yhteen jotta esitys näyttäisi helpolta  eikä yleisö kiinnittäisi huomiotaan mihinkään epäolennaiseen.

Ammattiteatterissa on yleensä omat tekijänsä hoitamassa lavasteet, omat hoitamassa puvustukset, omat hoitamassa äänet, omat hoitamassa valot, omat hoitamassa ohjauksen, omat  näyttelemässä, omat markkinoinnissa, omat lippukassalla, omat kahviossa, omat.....   Harrastajateatterissa on yhdellä ihmisellä loistava mahdollisuus päästä tekemään vaikka ne kaikki!! Tai ainakin halutessaan voi osallistua melkein mihin tahansa! 

Meillä on taas tänä kesänä ensin historiallinen näytelmä, eli puvustus teettää hieman töitä - Leila laski käyttävänsä jopa 10 tuntia yhden peruukin tekemimseen (ja niitä tarvitaan 10!!) - toki ehdotin

yllättävät ratkaisut puvuissa ovat joskus loistavia
helpotukseksi kuumaliimapyssyä, mutten usko ehdotukseni menevän läpi. 1700- luvulle sijoittuva aloituskohtaus vaatii aivan erilaiset puvut kuin lopun 1800- alku....

Onneksi ymmärsimme tehdä loppukesään nykyaikaan sijoittuvan näytelmän - puvustus on huomattavasti paljon helpompi ja nopeampi toteuttaa.

Mutta puvustus ja lavastus ovat niin olennainen osa teatteriesitystä ja varsinkin harrastajateatteri saa niistä 'intoa ja puhtia' esitykseensä, että niihin on järkevääkin käyttää aikaa! Ja oikea puku auttaa näyttelijää pääsemään roolihahmoonsa 'sisällekin' paremmin!

Olen kyllä tässä vuosien varrella oppinut olemaan vähemmän kriittinen katsomossa istuessani - kun tiedän miten äärettömän monta tuokiota suuri osa teattereista on käyttänyt kokonaisuuden kasaamiseen nostan vaan hattua urakalle ja luovuudelle!!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti