perjantai 28. joulukuuta 2018

Ensi kesä alkaa tammikuussa

Ihana talvi on alkamassa ja kaikki innokkaat kesäteatteri-ihmiset hihkuvat riemusta - tammikuussa aloittavat monet teatterit harjoituskautensa!! Tottakai jotkut ovat harjoitelleet koko syksynkin jo  mutta suurimmalle osalle meistä se ilo alkaa vasta vuoden vaihteen jälkeen!

Minähän olen siitä onnekas, että viime vuodet olen viettänyt joulukuun seuraavan kesän tekstejä tehden. Niin nytkin. Ja jälleen kerran olen tehnyt niin Portugalissa. Koko kuukausi on kohta kulunut ja kaksi
kokoillan näytelmään on kirjoitettu ja lastenteatterin puolikas on vielä työnalla. On ylellistä istua täällä kaukana kaikista arkirutiineista ja murheista, niin kuin myös iloista, ja keksittyä vain kirjoittamiseen. Sintra on todella kaunis kaupunki, joten ymmärrän hyvin miksi mm Hans Kristian Anderssen ja Lordi Byronkin viettivät täällä aikaansa kirjoittaen!!

Suuret esikuvat velvoittavat mutta ehkä myös inspiroivat. Ja vähentävät huonoa omaatuntoani! Tunnen itseni paitsi etuoikeutetuksi niin myös hieman 'aika varkaaksi' kun varastan omasta arkisesta työstäni tämän kuukauden ahertaakseni näytelmien parissa! Miksi se tuntuukin niin itsekkäältä? Istun tuntitolkulla tietokoneen ääressä joka päivä, kirjoitan sivu tolkulla tekstiä - ja silti tunnen huonoa omaatuntoa kun en tee tätä omantyön ohella öisin niin kuin ensimmäiset kymmenen vuotta tein!

Kadehdin niitä kirjoittajia jotka voivat keskittyä missä vain, milloin vain ja tuottaa tekstiä pätkäkin kerrallaan ja saada loistavaa  tekstiä aikaiseksi. Minä keskityn hitaasti, hukkaan ajatukseni helposti häiriöstä, mietin paljon ja hitaasti ennen kirjoittamista, joudun lukemaan pitkälti edellisen päivän
tekstiä läpi ennenkuin pääsen 'juonesta kiinni' ja voin jatkaa eteenpäin - tämä kuukauden yksin eläminen kirjoittamiseen keskittyen sopii siis mitä mainioimmin!!

Odotan innolla yleisön reaktioita ensi kesänä -  oliko tämä kuukauden 'siirtolaisuus' vaivan arvoista? Löytyikö Sintra -vuoren rinteiltä oikeat elementit? Toimiko Eugarian kylä kotipaikkana loistavalle tekstille vai...??? No - toukokuun lopulla se alkaa hahmottua - ensimmäisen ensi-illan jälkeen olen taas enemmän kartalla siitä miten kirjoittaminen onnistui. Nyt tuntuu hyvältä. Kirjottaminen on ollut mukavaa puuhaa!!!!! taskut on tyhjät, päässä ei ajatuksen hiventäkään jäljellä, mutta mukavaa on ollut. Ja yöni olen nukkunut hyvin!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti